Zotero, az ingyenes szoftver

Ha nyúlfarknyinál többet kell az embernek kutatnia, előbb-utóbb szembe találja magát azzal a súlyos problémával, hogy rendszereznie kell a forrásanyagait. Először csak tizet, majd pár tucatot, de egy nagyobb kutatásnál eljön az idő, amikor már ezer vagy még több tételesre duzzad az anyag. Ráadásul ma már nagyon könnyű új anyagokra bukkanni az internetet böngészgetve. Olykor egy könyv láttán csillan fel a szemed, máskor egy tanulmány miatt, ami épp azt feszegeti, amivel te dolgozol, de van, amikor egy egyszerű újságcikk. A szorgalmas gyűjtögető pedig (ez feltehetően mindenki, aki kutat) tüstént el akarja raktározni a könyvet/cikket/tanulmányt, akár ténylegesen felhasználja azt később, akár nem.

Csakhogy egy idő után kezelhetetlenül nagy és kusza lehet ez az anyagtenger. Hacsak nem talál az ember valamilyen kiváló szoftvert, amelyet ha okosan használ, megoldódik egy sor problémája. Ilyen a Zotero. Az alábbiakban bemutatjuk az alapvető használati lehetőségeit.

Gyűjtögetés, rendszerezés, jegyzetelés

A Zoteroval egy adatbázisban gyűjthetjük és rendszerezhetjük az anyagainkat. A fenti kép jobb oldalán látható, hogy sok-sok információt megadhatunk egy-egy tételről, ha szükséges. Be lehet írni kézzel is az adatokat, de a legjobb, hogy a Zotero a böngészőkbe is be tud épülni, és ekkor egyetlen kattintással is fel tudjuk venni az aktuális böngészőablakban lévő tartalmat. Az alábbi képeken azt látjuk, hogy videó (nem csak Youtube esetében működik) és Google Books könyv adatait is egyetlen kattintással be tudjuk tenni az adatbázisba.

Az egy gombos kattintással sok-sok adat bekerül az adatbázisba a cikkről, könyvről, videóról. Ez jelentős munkát megspórolhat, és sok honlapon megjelnnek ezek a gombok, amelynél észreveszi a Zotero, hogy menthető tartalom érhető el rajta.

Miért gyűjtögesse az ember így az anyagait?

Egyrészt mert a keresés nagyon hatékony lesz, ha már sok-sok tanulmány, újságcikk, videó és könyv van a raktárban. Rákereshetsz majd szerkesztőre, kiadóra, kiadás helyére vagy akár ISBN számra is, illetve bármilyen más adatra, amit megadtál a tételnél (vagy amit automatikusan berakott a tételbe a Zotero a webes böngészésnél. Az egyes adatokhoz utána jegyzeteket is írhatunk, illetve csatolhatjuk a tételhez a tényleges fájlt (például a teljes tanulmányt vagy akár könyvet is pdf formátumban). Ha ezt megtettük, a Zotero a teljes szövegben is tud keresni majd, illetve az általunk írt jegyzetekben is.

Az alábbi képen látható a jegyzetablak jobb oldalon. Figyeld meg, hogy az ablakban az is látható, hogy a szoftver képes rengeteg egyéb dologra is, többek között kulcsszavak megadására, kapcsolódó tételek megadására, teljes szövegű indexelésre (ezt a keresésnél használja majd a szoftver) és még sok-sok másra is, fedezd fel őket magad!

Hivatkozáskezelés

A keresés, jegyzetelés és más szolgáltatások azonban csak "járulékos" javak. A Zotero alapvetően és hivatalosan egy úgynevezett hivatkozáskezelő (reference management) szoftver. Ez azt jelenti, hogy az adatbázisba bevitt anyagokra való hivatkozást könnyíti meg tanulmány vagy egyéb kutatói munka írásánál.

Mért akarná valaki ezt megkönnyíteni egy szoftverrel? Olyan nehéz talán?

Nehéznek nem biztos, hogy nehéz, legalábbis először. Képzeld el viszont a helyzetet, amikor megírsz egy tanulmányt vagy egy többszáz oldalas disszertációt, amelyben egy adott módon formáztad a hivatkozásokat! A szövegben magában például így (Kovács 2015:13), az irodalomjegyzékben meg megint egy adott módon. Aztán képzeld el, hogy kiderül, hogy másképpen kellett volna formáznod mindegyiket, például nem pontot, hanem kettőspontot kellett volna használnod, valamit kiskapitálissal kellett volna írnod és így tovább! Ilyenkor fogod magad, és végigmész az egész szövegen, és kézzel átformázod az összes hivatkozást.

Egyszerűbb azonban a helyzet, ha hivatkozáskezelőt használsz. Hogyan?

A szoftver a telepítéskor egy modullal beépül a szövegszerkesztődbe (MS Word és LibreOffice). Az összegyűjtött anyagaid (cikkek, tanulmányok, könyvek, videók stb.) tehát elérhetőek a szövegszerkesztődben is. Ha valamire hivatkozni szeretnél a tanulmányodban, amelyet éppen írsz, azt nem kézzel írod be, hanem a szövegszerkesztőből elérhető Zotero-modullal. Valahogy így:

A kép az MS Word 2013 verziót mutatja. Ez esetben az Add-Ins menüsorban található a Zotero modul (a kép bal oldalán felül bekarikázva). Ha hivatkozást akarsz beszúrni, kattintasz az egyik Zotero-ikonra, és amint elkezded beírni a szöveget, megjelennek az adatbázisodban szereplő tételek. Kattintasz arra, amelyikre hivatkozni akarsz, és kész.

Csakhogy az így beírt hivatkozásszöveg már nem egyszerű szöveg lesz, hanem a Zotero által kezelt speciális szövegrész. Ez azt jelenti, hogy később bármikor azt mondhatod a Zoteronak, hogy legyen szíves minden egyes hivatkozást másképp formázni, például hagyjon szóközt az évszám és az oldalszám között, vagy szedje kiskapitálissal a szerző vezetéknevét. Hogy ezt hogyan kell megmondani a Zoteronak, és még sok-sok egyéb beállítási és használati lehetőséget hogyan kell kihasználni, nos az már nem fér bele ebbe a cikkbe. Töltsd le a szoftvert, játszadozz vele, olvasd el a súgóját és kisérletezz is!

ÁSZF    |    Rólunk    |    Kapcsolat |