CAQDA szoftverek

Mi az a CAQDA?

Computer Assisted Qualitative Data Analysis – vagyis számítógéppel segített kvalitatív adatelemzés. A kvalitatív kutatás során a legtöbbször szöveges (hangzó vagy írásos, esetleg videó-) vagy képi adatokkal dolgozunk. A hétköznapi tevékenységek közé tartozik például egy interjú hangzó és írásos formájának elemzése, egy írásos dokumentum vizsgálata vagy képi anyagok elemzése.

A számítógépes korszak előtt a "cetlizés" gyakorlatilag szakkifejezés volt (talán még ma is az egyeseknél). Ez azt jelentette, hogy kis cetlikre írta a kutató az egyes anyagokhoz vagy anyagrészekhez kapcsolódó különféle jegyzeteit, és azokat vagy odagémkapcsozta az illető anyaghoz, vagy a cetliket külön gyűjtötte és jelölte rajtuk, hogy melyik hová tartozik. Előbb-utóbb azonban elöntötte a cetlitenger az íróasztalt, és az is csak kicsit segített, ha különféle színű cetliket alkalmazott a különféle típusú megjegyzésekhez.

Ma a legtöbben számítógépes fájlok formájában tárolják a kutatási anyagaikat. Azokra már sokkal nehezebb sárga cetlit ragasztani (noha vannak okos szoftverek, amelyek ezt lehetővé teszik). De ha még ragasztanánk is, ma már sokkal jobb, a célnak sokkal inkább megfelelő szoftverek vannak.

Kódolás (coding)

A kvalitatív adatelemzés egyik legalapvetőbb szakkifejezése a kódolás. Ez azt jelenti, hogy az adat egy szegmensét valamilyen, a kutatás szempontjából releváns címkével jelölünk meg. Az így kapott szegmenseket aztán számtalan módszerrel vizsgálhatjuk.

A kódolás az egyik olyan munka, amelyet a CAQDA szoftverek hihetetlem mértékben megkönnyítenek. De még ennél is fontosabb, hogy a kódolt részeket és a kódokat magukat utána olyan módon és olyan gyorsasággal tudjuk elemezni, ahogyan az kézileg (értsd: például szövegszerkesztőben dolgozva) lehetetlen lenne. Miket lehet elvégezni CAQDA szoftverekkel?

  • Lekérdezhetjük, és akár grafikonon megjeleníthetjük, mely dokumentumban milyen kódok hol, hányszor, milyen elrendezésben stb. jelennek meg.
  • Megvizsgálhatjuk a kódok közötti összefüggéseket. Például hányszor és hol jelenik meg két külön kód együtt (egymás mellett, egymástól adott távolságra).
  • Van-e olyan adat (pl. egy interjú), ahol kizárólag adott kódok jelennek meg?
  • Van-e olyan, hogy adott kód mellett soha nincs másik adott kód?
  • Mely kódok fedik le a leghosszabb/legrövidebb szövegrészleteket?

Még számos más lekérdezési lehetőségek is vannak, és a legtöbb esetben grafikus megjelenést is generálhatunk, akár tanulmányban vagy prezentációban azonnal felhasználható diagramokat, táblázatokat vagy más grafikus elemeket.

A kutatás későbbi szakaszaiban nagyon hasznos, hogy az adott kódokkal megjelölt szövegrészleteket megjeleníthetjük, azokat átnézhetjük vagy akár nyomtathatjuk is.

A szövegeket magukat is kategorizálhatjuk, ami lehetővé teszi az olyan lekérdezéseket is, mint például milyen különbségek vannak férfi és női interjúalanyok interjúi (kódjai) között. Ehhez hasonló számtalan lekérdezési lehetőség adódik még, ha a kódolásokat megfelelően előkészítjük.

Memók

A legtöbb CAQDA szoftverrel jegyzeteket is írhatunk adott szövegekhez vagy csak szövegrészletekhez, és ezekben később kereshetünk is, rendszerezhetjük és kategorizálhatjuk őket.

Ez gyakorlatilag a sárga cetlizéshez hasonló, azzal a különbséggel, hogy ezeket logikus rendszerbe építhetjük, és hozzákapcsolahatjuk az adatokhoz.

Szoftverek

A három legnagyobb, leghíresebb szoftver jelenleg az ATLAS.ti, a MaxQDA és az NVivo. Mindhárom meglehetősen drága, már ami az átlagos, főleg magyarországi egyéni kutató pénztárcáját illeti. Nagyobb egyetemek azonban gyakran vásárolnak ilyen szoftvert.

Hallgatók mindhárom szoftvert kedvezményesen vásárolhatják meg, megfizethető áron.

Léteznek azonban ingyenes szoftverek is, ezek azonban nem mindig rendelkeznek minden olyan funkcióval, amivel a nagyok. Viszont még azok is nagyon hasznosak lehetnek, javasoljuk kipróbálni őket.

Ez a Wikipedia-cikk felsorolja a jelenleg elérhető szinte összes CAQDA szoftvert.

ÁSZF    |    Rólunk    |    Kapcsolat |